artikel

Enkel fråga till Kommunstyrelsens ordförande. Regionen har aviserat indragningar av ambulanser under vecka 25-32

Regionen har som ett sparförslag att minska antalet ambulanser i drift under sommarveckorna. Självfallet är
detta inget enkelt och önskvärt beslut. Dessutom kan
personalbrist vara en av förklaringarna.

Hur tänker Värnamo kommun agera i denna situation? Försöker ni att övertyga regionledningen om att detta är ett riskfyllt agerande. Jag betvivlar att de enskilda kommunerna kan/får erbjuda medfinansiering och betvivlar att det ens finns medel för något sådant.

Vad kan då Värnamo kommun göra för att förbereda sig på långa insatstider, då en ambulans (9510) tas ur drift under dessa sommarveckor?
Sommaren innebär ökade risker i såväl trafik, som fritidsliv. Antalet rattonyktra under sommarhalvåret får förmodas vara större än vanligt. Köbildningar i samband med industrisemesterns början är en annan möjlig riskfaktor.
Olyckor i samband med bad och aktivt friluftsliv får även de antas öka kraftigt. Har kommunen försäkrat sig om att vår egen personal har HLR-och ABC-utbildning (andning, blödning och chock). Jag tänker i synnerhet på den personal som jobbar med barn och ungdomar, samt de olika klientgrupperna.

Kommer kommunen att placera ut mobila defibrillatorer på de enheter som saknar sådan, ex.vis har Solgården någon hjärtstartare?
Kommer kommunen att föreslå regionen att åtminstone ha tillgängliga insatsfordon för första hjälpen med sjukvårdskunniga person? Exempelvis räddningstjänstens
ledningsfordon.

Mina fråga är:
• Hur pass beredd anser kommunledningen att den är inför sommarens minskade tillgång till ambulansfordon?

Fjodor Eklund
Vänsterpartiet Värnamo
20240414

Dela den här sidan:

Kopiera länk