artikel

Interpellation om Arbetsskor?

Värnamo kommun vill gärna framstå som en attraktiv arbetsgivare, men hur går denna ambition ihop med oviljan att bekosta arbetsskor och arbetskläder för personalen inom omsorgen?

I normala fall förväntas arbetsgivaren bekosta verktygen och inom omsorgen utsätts personalens kläder och skor för extra slitage, som personalen själva får stå för.

Hemtjänstpersonal bekostar själva såväl de ytter- som innerskor som de använder under arbetsdagen. Att personalen har separata innerskor, som de bara använder på jobbet tas för givet.

Det finns flera skäl till att dessa skor inte används i andra sammanhang, ex.vis hygieniska. Behovet av innerskor har förmodligen ökat då en hel del brukare av sparskäl sänkt
inomhustemperaturen.

Jag är medveten om att i fallet ytterskor kan det vara svårt att dra gränsen mellan privat bruk och användning i tjänsten. Har omsorgsnämnden funderat på att istället införa ett årligt skobidrag, vilket i så fall skulle vara en ersättning för slitage?

Frågorna är:
På vad sått ingår inte skor i omsorgspersonalens arbetsverktyg?
Är förvaltningen beredda att diskutera och förhoppningsvis bekosta omsorgspersonalens merkostnader för arbetsskor, trots att dessa inte betraktas som skyddsskor och inte omfattas av arbetsmiljölagens föreskrifter?

Fjodor Eklund
Vänsterpartiet
20230225

Dela den här sidan:

Kopiera länk