Är Värnamo islamofobiskt och främlingsfientligt?

I en spontanenkät som Värnamo.nu redoviade den 8 april svarade 883 personer på frågan ”Internationella islamiska föreningen vill bygga en moské i Värnamo. Vad tycker du om förslaget?” Av de svarande var 76 % (674) negativa och endast 14 % (128) positiva. Är detta representativt för Värnamo. Förhoppningsvis inte, då jag förmodar att de som var negativt inställda var mer benägna att uttrycka sin oro/rädsla.

Vad ligger bakom denna rädsla? Är det nidbilderna om Salfistfästen och pengar från SaudiArabien? Är det oron för att barnen skall radikaliseras eller oron för störd sömn i samband med böneutrop?
Det senare lär inte vara något problem, då det finns regler för detta. Några böneutrop fem gånger om dagen lär inte vara aktuellt. Utövande muslimer har tillgång till appar i sina mobiler och får via dessa exakta tider för bönestunderna samt riktning mot Mecka (en enklare kompass). Ett böneutrop i samband med fredagsbönen torde inte störa mer än klockringningarna inför högmässan på söndagarna.

Att det bedrivs undervisning i Koranen i moskéerna innebär inte att ungdomar skolas i religiös fanatism. Den främsta orsaken till radikalisering och kriminalitet är vanlig fattigdom och brist på framtidstro. De så kallade utanförskapsområdena har alltid haft denna typ av problem. På 1960-talet var det barnen till svenskar från landsbygden som flyttade in till städerna, därefter olika grupper av barn till arbetskraftsinvandrare. En viktig faktor har varit föräldrarnas korta skolbakgrund och uppbrott från en tidigare social identitet.

Hur får församlingarna pengar till sina byggen. Inom Islam är Zakat eller allmosan obligatorisk. I praktiken blir den som ett tionde. Församlingen skaffar sig på detta sätt ett eget kapital. En stor del av verksamheten i moskén är socialt arbete och därför viktig för medlemmarnas trygghet.

Är det placeringen av moskén i den gamla handelsträdgården som stör? Är inte läget utmärkt för denna typ av verksamhet? I samband med fredagsbönen så blir det mycket trafik till och från moskén och bättre läge än detta trafikkryss mellan Riksettan, Ljussevekaleden och väg 151 är svårt att hitta.

Är problemet att det redan finns en (eller två) moskéer i Värnamo? Knappast ett argument då det finns gott om såväl traditionella kyrkor som frikyrkor. År 2024 var antalet utrikesfödda i Värnamo 7.240, så det finns nog plats för två moskéer i Värnamo.

Handlar det om de värderingar som delas av medlemmarna? I Sverige gäller svensk lag och Sverige har bl.a. ratificerat FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter, Barnkonventionen och Kvinnokonventionen (CEDAW). Dessa rättsregler gäller för samtliga boende i Sverige och det är den enskildes handlingar som granskas och prövas. Bi Purunen har i forskningsrapporten Med migranternas röst visat på hur gamla värderingar ersätts av nya ideal bland våra nya svenskar (Bi Puranen, Institutet för Framtidsstudier, Forskningsrapport 2019/2, MED MIGRANTERNAS RÖST Den subjektiva integrationen, sid.148 ).

Samtal, möten och respekt är bättre verktyg än fördomar och intolerans. Här har våra kyrkor och föreningsliv ett stort ansvar när det gäller inkludering och att vara förebilder.

Dela den här sidan:

Kopiera länk